Skjærgårdscupen har blitt blant landets største fotballturneringer for yngre. To helger i august fylles banen av barn fra rundt om i Norge for å spille fotball. Etter kampene er ferdigspilt, mottar spillerne premier for innsatsen.
Skjærgårdscupen startet opp ved midten av 80 tallet. Da bestod turneringen kun av noen få, lokale lag. Turneringen ble spilt på grusbanen noen sesonger, da gressbanen enten ikke var klar, eller kun kunne benyttes av A-laget. Da gikk cupen først under navnet Texaco cup og deretter Shell cup. Det var spesielt Ragnar Torgersen som var engasjert i turneringen i startårene. Per Langsrud ble engasjert senere, før styret tok over og Skjærgårdscupen ble mer som en dugnad for foreningen. I 1990 fikk den navnet Skjærgårdscupen, det var stadig få påmeldte lag. Den bestod da av 10-12 lag. Turneringen blir nå arrangert to helger på rad, første helg før skolestart og første etter. Etter hvert bygde det seg opp jevnt og trutt. I 1997 var det 80 påmeldte lag, mens det doblet seg det påfølgende året. Dette gjorde Skjærgårds cupen til en av de største fotballturneringene i landet.
I 1998 var det 160 påmeldte lag og ca. 2000 spillere som deltok. Foranledningen var at Husøy og Foynland selv fikk opp et småguttelag som trengte et godt turneringstilbud på ellever bane. Foreningen inngikk samarbeid med NIF for å få bedre banekapasitet. Fra den tid av har det hvert år blitt arrangert syverfotball på Husøy og ellever fotball i Nesskogen Idrettspark. Arild Adamsrød var turneringsleder for cupen. I 1998 var det 15. gang cupen ble arrangert.
Da var det bare Norway Cup som samlet flere spillere enn Skjærgårdscupen.
Arild Adamsrød og Thomas Hirgum var sentrale for avviklingen av Skjærgårdscupen i flere år. Man ble enige om at det krevde flere folk. Da sendte foreningen ut brev til foreldre og medlemmer i foreningen om hjelp til Skjærgårdscupen.
De deltakende lagene kom som regel fra Vestfold, Østfold, Oslo og Buskerud. De lagene som hadde lengst reisevei sov over i telt ved banen eller på lokale campingplasser. For de eldste ungdommene ble det tilbudt overnatting på skole.
I 2014 var det 120 påmeldte lag i klassene 6-12 år. Alle kampene ble spilt på Husøy Arena. Det samme året deltok Wood Lane Legion fra Liverpool. Styret delegerte oppgaver. Noen ble satt til kioskarbeid, andre med innkvartering og oppsett. Thomas Hirgum hadde i flere år ansvar for opp settet og det som fulgte med. Rune Mikkelsen var speaker. Anne Elisabeth Adamsrød, Reidar Paulsen og Wenche Paulsen har vært viktige bidrags ytere til Skjærgårdscupen gjennom mange år. Cupen har blitt en stor inntektskilde for foreningen. På denne måten har foreningen sluppet å av holde dugnader, fester, bingo og lignende. Likevel krever arrangementet en stor jobb med kampprogrammet, innkvartering, bespisning, rydding osv. For å spare penger har man brukt egne spillere fra de eldre årsklassene til å dømme de yngre årsklassene. Kiosken har siden den ble bygget vært benyttet under Skjærgårdscupen. Nylenestranden har blitt hyppig benyttet under turneringen. Turneringen er fortsatt svært populær når den arrangeres på det nye idrettsanlegget om sommeren.
De siste årene er det Stig Antonsen som har ledet cupen på en trygg og sikker måte til i 2023 hvor styret i idrettslaget har overtatt ansvaret for gjennomføringen.